Dit is het 'wastafel' model zeepbakje

Onze oorbellen worden gemaakt van het restmateriaal van onze schalen, kandelaars en andere home decor producten.

My first SOAP

Mijn hoofd staat nooit stil, ken je dat? Ik ben begonnen met kaarsen maken naast de Jesmonite home decor producten. Zo had ik een breder aanbod bij Tica (de groothandel waar vandaan wij aan winkels verkopen). Toen kwamen de oorbellen er ook nog bij om een doel te hebben voor het restmateriaal van het gieten! Zero waste!

Door de kaarsen ben ik in de natuurlijke geuren en materialen gerold! Natuurlijke geuren door etherische oliën te gaan gebruiken én door alleen natuurlijke & duurzame wassoorten te gebruiken. Gewone kaarsen worden namelijk vaak van paraffine of stearine gemaakt. Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Dat wilde ik voor onze gezondheid niet branden in mijn huis…

Door de enorme toename van de verkoop van onze zeepbakjes, ging mijn radertje lopen. Bij zeepbakjes horen natuurlijke zeepjes!

Ik gebruik zelf al heel lang soap bars voor shampoo en conditioner. Ik heb verschillende merken geprobeerd en het viel me op dat ik het nooit ‘helemaal’ vinden kon. Er wordt veel geadverteerd met ‘plasticvrij’ door de diverse aanbieders. Super goed natuurlijk, daar ben ik ook een voorstander van, maar als je dan écht gaat kijken naar de ingrediënten die worden gebruikt, zijn die bij lange na vaak NIET natuurlijk. En dat wil ik graag wel 🙂

Als ik iets doe, wil ik het graag goed doen! Dus eerst een workshop zeep maken gedaan. Dat was niet voldoende. Dus een opleiding gezocht en een geweldige gevonden!

Mijn eerste shampoo bar & conditioner bar

My Soap part 2

In de opleiding voor het maken van 100% natuurlijke & vegan soap bars & conditioners leerde ik een heleboel nieuwe dingen!

Dat je bijvoorbeeld geen shampoo of conditioner kan maken van loog! De ph waarde van zeep gemaakt met loog is veel te hoog voor je haar! Dat gaat in het begin misschien goed, maar na verloop van tijd gaat je haar daar onder lijden en gaat het stuk!

Een échte shampoo bar, bedoelt voor het wassen én verzorgen van haar & hoofdhuid, wordt gemaakt met een surfactant. SCI, oftewel Sodium Cocoyl Isethionate, is afgeleid van kokosolie en is een hele milde en veilige reiniger voor je haar. Het heeft een schuimend effect en is oplosbaar in water.

Waarom wassen we ons haar eigenlijk? Om het te veel aan talg op je hoofdhuid weg te halen. Van talg wordt ons haar namelijk vet. Als je alleen SCI zou gebruiken als shampoo gaat dit ook niet goed. Dan zou het zo ontzettend reinigen, zo veel talg weghalen, dat je hoofdhuid veel te droog wordt en juist gaat kriebelen. Door de droogte van je hoofdhuid onstaan er schilvers (roos) en kriebelt je hoofdhuid. Als je dus na het wassen van je haar kriebel hebt op je hoofdhuid, heeft je shampoo te veel talg weggehaald. Meer dan goed voor jouw hoofdhuid is!

De geuren bij onze natuurlijke drogerballen zijn gemaakt met 100% natuurlijke etherische oliën.Dan heb jij geen synthetische droger doekjes meer nodig!

My soap part 3: Geur & Kleur

Wat mij opvalt, sinds ik er op ben gaan letten, is dat veel zeep aanbieders hun product promoten als ‘plasticvrij’! Super voor de natuur natuurlijk, helemaal goed! Alleen hoe goed zijn deze producten voor je lijf en je haar?

Veel van deze shampoo bars worden alsnog gemaakt met synthetische stoffen. Ik ben ook begonnen met kaarsen met synthetische stoffen. Ze ruiken heerlijk, maar ik ga er toch niet mee door. Het is een goede kwaliteit die ik gebruik, maar het blijft synthetisch. Je kan niet alles natuurlik doen, dat weet ik ook wel, maar alle beetjes helpen. Zeker op je lijf en in je haar!

Daarom wil ik ook shampoo, zeep en conditioner gaan maken zónder synthetische geur- en kleurstoffen. En dat is echt niet zo moeilijk. het is alleen wat duurder, want pure etherische oliën zijn vaak duurder dan synthetische geuren. Dat is gewoon zo, omdat het proces om te maken veel kostbaarder is.

Synthetische kleurstoffen zijn ook makkelijk te maken in de fabriek, maar daarvan wordt al jaren gezegd dat het super slecht voor je is. Mica zou natuurlijk zijn, maar daar is kinderarbeid een punt van discussie. Hoe weet je of de mica kleuren die je koopt nu wel of niet door middel van kinderarbeid zijn verkregen?!

Ik hou het dus op puur natuur, kleuren vanuit bieten en spirulina, brandnetel bijvoorbeeld. En die kleurstoffen voegen óók nog eens iets heel goeds toe aan je zeep!!!

zeepbakje rechthoek enkele gleuf

Onze brievenbus zeepbakjes zijn makkelijk schoon te maken. Het overtollige water loopt super snel weg.

My soap part 4: certificering

Voordat je zeep mag verkopen op de Nederlandse of Europese markt, moeten jouw recepten gecertificeerd zijn! Heel belangrijk, maar heel veel zeep verkopers op Insta doen dit niet!! Let daar op, vraag altijd of ze een certificaat hebben voor hun zepen!

Je hebt met zeep maken, namelijk te maken met een scheikundig proces en dat moet je wel super serieus nemen. Niet ff een workshop doen, zeepjes gaan maken en verkopen maar op die markt of online. Dit kan écht fout gaan!

Europa heeft strenge regels over het gebruik van bepaalde stoffen en mensen kunnen gauw last krijgen van huid of hoofdhuid als je je niet houdt aan de juiste normeringen.

Ik ben nu op een punt gekomen dat ik mijn recepten aan het maken ben. Een shampoo bar voor normaal haar, voor haar wat sneller vet is en voor droog haar & een gevoelige hoofdhuid. Ook een conditioner, twee soorten staan in de planning. Dan nog een heerlijke zeep voor je lijf of je handen, zonder dat ze er droog van worden. Zelfs een speciale voetcrème ligt klaar. Ik heb altijd van die droge voeten, ken je dat?

Als ik alle recepten klaar heb, ga ik alles in 1 keer laten certificeren! Nog even onderweg dus, maar ik hou jullie op de hoogte van het proces in deze blog!